Arbete
Under en lång tid arbetade jag i butik. En sak var väldigt bra med att jobba i butik: det var rörligt och jag fick gratis träning. Att plocka upp lättare varor, maximalt ett till två kilo tunga, var perfekt. Det kräver att man är någorlunda vältränade innan, men om man är det, så är det det perfekta jobbet! Det som var mindre bra med jobbet, var de riktigt tunga lyften och det statiska kassaarbetet. Tyvärr blir jag också stressad av långa köer, så det gjorde ju inte kassaarbetet bättre.
Jag har också arbetade som spärrvakt i tunnelbanan i Stockholm. Om man kan undvika att sitta i spärrar med många turister -- turister kommer oftast med biljetter som måste stämplas för hand -- så är det ett bra jobb. Å andra sidan, får man ingen gratis träning över huvud taget. Jag var tvungen att vara disciplinerad och gå undan med jämna mellanrum och göra övningar.
Nu har jag ett datorjobb. Eftersom jag har datorstöd (http://tietzes.blogg.se/2011/october/vem-avgor-vilka-handikapphjalpmedel-du-ska-fa.html), så slipper jag det statiska tangent-knackandet. För att få avbrott i arbetet, skriver jag alltid ut det jag ska läsa, så att jag får lov att gå till skrivaren. Jag har också tagit på mig vissa mer fysiska uppgifter, som att hålla ordning i köket. Slutligen gör jag små pauser bara för att slappna av.
Är det någon annan som har erfarenhet av några andra arbeten i samband med tietzes syndrom? Det skulle vara jätteintressant att höra hur ni klarar av arbetet!
Kramar!
Hej Sara,
Sommaren 2010 jobbade jag i passagerarincheckningen för bilburna resenärer för ett rederi. Det innbar några timmars jobb på morgonen, ledig dag och sedan jobb på kvällen. Det blev dessvärre inte så mycket sömn och man jobbade 7 dagar och var ledig 7 dagar. Det var ett intressant och kul jobb. Under högsäsongen var det med jämna mellanrum stressigt, men det fanns också dagar som inte var stressiga.
Jag har jobbat i en matbutik i ungefär 1 år. Det var när jag gjorde tunga lyft som bidrog till att jag fick diagnosen tietzes. Jobbet var väldigt varierande, man fick röra på sig en del, men det var ofta stressigt också. Butiken hade öppet dygnet runt så det innebar 3-skiftesarbete.
Just nu jobbar jag som nattreceptionist på ett hotell. Det är ett fysiskt krävande jobb. Till arbetsuppgifterna hör lite administrativa uppgifter, städning och att laga frukost. Under passet bör man jobba effektivt för att hinna med allt, vilket innebär en del stress med. Men jag tycker jättemycket om mitt jobb och det är sällan som jag det gör ont när jag andas på jobbet. Under min första vecka så fick jag en låsning i ryggen, men det fixade en massör. Sedan dess har jag inte haft problem. Men jag ska följa med noggrannare hur jag mår under passen eftersom min hälsa har försämrats under den senaste tiden. Jag hoppas att det kommer gå bra, för jag trivs jättebra på jobbet och har trevliga kollegor.
Sandra
Hej Sandra,
Kul att du har ett bra jobb! Om du gör någonting som du tycker om, så slappnar du av och då är chanserna för att du ska få problem mindre.
Jag förstår att du fick problem av att lyfta tunga saker. Det i kombination med att arbetet i affären var stressigt, var nog anledningen till att du fick diagnosen.
Har du några problem med ryggen också? Förutom den låsningen som du fick? Om du inte redan tränar ryggen, så är det nog en bra idé att börja.
Skriv gärna också hur det går för dig med uppföljningen av hur du mår under jobbpassen. Det kan nog också vara intressant för andra.
Sen skulle jag också vilja veta när du får svårt att andas?
Vi hörs, Sara
hej Sara nu har jag skrivit lite mer om tietzes i min blogg, jag har nog inte insett sjukdomens innebörd ännu och vägrar inse att jag lider av något som kan komma att bli kroniskt så därför kanske jag är lite väl pessimistisk i mitt skrivande. Jag har bara en så stark vilja att slippa behöva ändra på mitt liv pga detta syndrom. mvh Sanna
Hej, vad GLAD jag blir över att hitta din blogg - jag känner mig så fruktansvärt ensam i det här! Jag undrar lite om du har varit sjukskriven i längre perioder sedan Du fick Tietzes? Vad är det för läkare som ställt diagnosen på Dig, vårdcentralen, reumatolog? Kram
Tack för din kommentar. Det hjälper ju bara att veta att någon vet vad man pratar om. Har precis gått med i en grupp på facebook, få medlemmar men det kanske kan bli något med tiden. Den är svensk och heter just Tietzes syndrom. Önskar dig en skön kväll :)
Hej, jag ska kolla upp gruppen. / Sara